Blog Mark

Verwachtingen

  
Verwachtingen 

In mijn vorige blog heb ik gesproken over talentontwikkeling en het plezier wat daarin zo belangrijk is. Dit is de basis en de juiste motivatie om later uit te kunnen blinken in wat jij leuk vind om te doen. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen intrinsieke en extrensieke motivatie. Intrinsieke motivatie is de motivatie die vanuit een persoon zelf komt. De persoon voetbalt dan voor het plezier en uit liefde voor het spelletjes. Bij extrensiek gemotiveerde voetballers geeft niet het spel zelf. maar het resultaat de voldoening. Zolang iemand blijft winnen af aandacht krijgt door het voetballen blijft iemand gemotiveerd. Voor talenten weten we dat beide vormen van motivatie belangrijk zijn om de top te halen.
Voor zowel jongens als meisjes geldt dat ze stoppen met voetballen als de kwaliteit en het niveau van de trainingen niet overeenkomt met hun verwachtingen. Bovendien stoppen zij vaak omdat ze aangeven dat de sfeer in het team niet leuk is; de trainer speelt daarbij eem belangrijke rol. De trainer leert de kinderen niet alleen hoe zij moeten voetballen, maar is tevens rolmodel en bepaler voor de motivatie van de voetballers. Zeker bij de jongste jeugd zien we dat vaak goed bedoelende, maar niet geschoolde trainers voor kinderen staan. Dat gebeurt niet alleen in het voetbal. Het lijkt bijna een gewoonte om de minst geschoolde mensen op de meest cruciale groepen te zetten voor het stimuleren  van sportplezier en sportmotivatie. Door de nieuwe opzet binnen de KNVB zie je nu dat veel voetbalclubs in de problemen komen omdat ze nog meer trainers nodig hebben maar heel moeilijk aan geschoolde trainers kunnen komen. Een zorgelijke ontwikkeling uiteraard voor de miljoenen kinderen die met plezier willen leren voetballen.
Bij Voetbal Academie Brabant blijven wij daarom continue bezig om onze trainers te ontwikkelen zodat onze deelnemers de kwaliteit krijgen die ze verwachten.
Wij helpen al jarenlang voetbalclubs met het opleiden van trainers met weinig ervaring. Na afloop weten deze trainers met veel enthousiasme hun kennis te delen met kinderen die nu trainingen krijgen die wel aan hun verwachtingen voldoen.
 
Talentontwikkeling

Mijn blog van deze week gaat over talentontwikkeling.
Talentontwikkeling is het vrijmaken van het potentieel dat iemand al bezit. Het gaat om het achterhalen van iemands persoonlijke kracht en aanleren hoe men deze kracht om kan zetten naar concrete acties, zodat deze persoon op een hoger niveau kan werken. Je kunt nog zo getalenteerd zijn in een bepaald gebied, als je er niet het juiste mee doet, zul je er nooit in excelleren. Om uit te groeien tot een goede voetballer zijn passie en liefde voor het voetballen de belangrijkste voorwaarde. Dit is de basis en de juiste motivatie om later uit te kunnen blinken in wat jij leuk vindt om te doen. Het coachen en instrueren draagt uiteraard bij aan de ontwikkeling van de vaardigheden, maar de vlam moet wel eerst aangewakkerd worden door de speler zelf en niet door de coach of trainer.
In onze opleidingen van Voetbal Academie Brabant proberen wij dit in eerste instantie te bewerkstelligen door vormen te creëren waarbij het ervaren van spelsituaties centraal staan en plezier voorop staat. Dit soort vormen worden vaak gespeeld in kleine aantallen met aangepaste regels. De spelers worden ongemerkt toch beter in wat zij beoefenen, doordat zij flexibiliteit en creativiteit ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat de intrinsieke motivatie stijgt en dat de speler, zodra deze ouder wordt, intensiever wil gaan trainen om nog beter uit te kunnen blinken.
In tweede instantie gaan we met de talenten bewust en gericht trainen aan de hand van ons zelf geschreven leerplan waarbij doelstellingen en visie omschreven staan maar voortdurend aan worden gepast. Hierbij is een goede coach en/of trainer zee belangrijk, die die spelers uit kan dagen om te blijven groeien in combinatie van het juiste trainingsmateriaal en de bijbehorende faciliteiten. Het krijgen van feedback en het specifiek oefenen op je zwaktes zijn voorbeelden waar gericht trainen aan moet voldoen. Een speler dient te spelen voor het plezier met in combinatie dat stukje ontwikkeling wat nodig is. De ouder ziet heel graag hun kind uitblinken en ziet hem graag de volgende stappen maken in zijn ontwikkelingsproces. Als coach daarentegen staan wij heel veel te sturen om hem daarin te “helpen”. Maar je kunt als coach of ouder nog zo veel willen, uiteindelijk moeten de spelers het wel zelf laten zien. Het voetballen moet geen werk worden. Van jong tot oud, wanneer het plezier uitblijft, zal de ontwikkeling stagneren en de prestatie uitblijven.
Net zoals onze spelers blijven wij ook continue door ontwikkelen. Onze trainers moeten het plezier over kunnen brengen naar de spelers en wij vinden het zeer belangrijk dat zij door positieve coaching het vertrouwen van kinderen kunnen laten toenemen zodat zij met veel plezier zich kunnen ontwikkelen. Hierbij mogen de spelers fouten maken en wij stimuleren het zelfs dat als zij deze fouten maken het weer opnieuw gaan proberen. Van fouten kun je leren namelijk en door dit negatief te coachen zullen spelers hun creativiteit nooit maximaal kunnen ontwikkelen.
Wij passen talentontwikkeling niet alleen toe aan spelers maar ook onze trainers kunnen zich bij Voetbal Academie Brabant blijven ontwikkelen in diverse disciplines en visies zodat wij een leerplan aan kunnen blijven bieden waarin iedereen op elk niveau het beste uit zichzelf kan halen. Plezier moet daarbij op nr 1 staan voor zowel spelers, trainers als ouders!
 
Brabantse Voetbaldagen 

Mijn vorige blog ging over dromen. Een van mijn dromen was het organiseren van een evenement waar iedereen die van voetballen houd naar toe zou willen. Vele dagen en nachten heb ik mijn plan uitgewerkt en ik heb het gepresenteerd bij mijn club Beerse Boys: Voetbalspektakel Brabant.Een 3-daags evenement waarbij voetballen centraal stond.Een voetbalmarkt, workshops over gezonde voeding en een lezing over jeugdvoetbal door Jan van Loon (Willem II), clinics voor jeugd- en keeperstrainers (o.a. Jurgen Streppel), een heel voetbalveld waar kinderen zich uit konden leven met de allerleukste voetbalattracties, Pannavoetbal, een voetbalveiling, wedstrijden van mensen met een beperking, een wedstrijd van Eindhoven tegen een regionaal sterrenteam etc.Beerse Boys stond in de picture en iedereen in Brabant had het over dit geweldige evenement.Bijna een jaar lang zijn we bezig geweest met een geweldig team om dit te bewerkstelligen maar het resultaat mocht er zijn.Nu, bijna 14 jaar later heb ik mijn nieuwe project gepresenteerd waarbij iedereen die voetbal in Noord-Brabant een warm hart toe draagt bij moet zijn: De Brabantse Voetbaldagen.
Kinderen gaan naar een voetbalclub om lekker te genieten van hun favoriete sport en net zo goed te worden als hun idool. De rolmodellen van vroeger heten geen Cruijff, van Hanegem of van der Kuijlen maar hebben plaatsgemaakt voor Klaassen, Elia en van Ginkel.Kinderen willen bij een voetbalclub om daar hun talenten te laten zien. Helaas hebben voetbalclubs tegenwoordig niet de middelen en vrijwilligers om deze fantastische voetbalevenementen te organiseren dus wil ik ze hier graag bij helpen om de dromen van deze kinderen te verwezenlijken.
Voetbalverenigingen kunnen zich aanmelden op onze website www.brabantsevoetbaldagen.nl om dit evenement bij hun club te organiseren.
De organisatie wordt helemaal door ons geregeld en het enigste wat wij van de voetbalvereniging vragen is de beschikbaarheid van de velden en trainers die deze dag mee begeleiden.Deze trainers zullen wij vooraf een gratis trainersopleiding geven zodat zij weer nieuwe oefenstof en tips krijgen om deze kinderen weer nieuwe inspiratie te geven om het maximale rendement uit hun talent te halen. Daarnaast geven wij de deelnemende clubs een heel mooie vergoeding zodat zij deze inkomsten kunnen genereren om de jeugdopleiding een extra impuls te geven.Ook uw club kan zo een geweldige promotie maken voor de leden, ouders en sponsoren en laten zien dat U er ook alles voor hebt om dromen van kinderen te verwezenlijken binnen de doelstelling en visie van uw voetbalclub.Kinderen mogen op deze dag fouten maken, nieuwe bewegingen leren, nieuwe innovaties uitproberen zoals Smart Goals en de Techniekbal, genieten van een heerlijke sportlunch in hun nieuwe voetbalshirt, maar vooral een hele dag genieten en voetballen zoals hun idolen Klaassen, Elia en van Ginkel.Na afloop krijgen alle spelers hun dik verdoende diploma en voor de winnaars van elke leeftijdscategorie hebben we nog een extra verrassing;
Zij mogen met de andere winnaars op de andere locaties op zondag 22 mei in het RKC stadion in Waalwijk gaan voetballen om de titel: Beste Voetballer van Brabant.
Wij hopen dat Uw club hier ook aan mee wil doen om de dromen van deze kinderen te verwezenlijken. Uw club kan zichzelf hier ook mee op de kaart zetten en u draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen, trainers en club.
Mijn volgende blog gaat over: Talentontwikkeling.

Dromen

Mijn naam is Mark van de Sande, eigenaar van Voetbal Academie Brabant en ik wil jullie met deze blog meenemen in mijn gedachten, plannen en mijn visie in voetbal.
Het mooie om met voetbal bezig te zijn is om andere mensen enthousiast te maken over mijn visie op voetbal. Creativiteit en enthousiasme zijn twee woorden die daarin zeer belangrijk zijn.
Johan Cruyff en Wiel Coerver zijn twee mensen die mij enorm gemotiveerd hebben om hun ideeen over voetbal te vertalen naar de visie waarmee ik nu werk.
Elke dag wordt deze visie uitgebreid omdat ik weer nieuwe dingen bedenk om deze verder te ontwikkelen.
In voetbal draait het bijna overal om winnen, zelfs in het jeugdvoetbal.
Kinderen genieten echter vooral als ze plezier hebben, een mooie schijnbeweging maken waarmee ze hun tegenstanders passeren, een doelpunt maken maar vooral na de wedstrijd dit vol trots willen vertellen aan papa en mama.
Dit is waarmee ik de wereld van voetbal mooier wil maken:
Aanvallend voetbal waarbij ruimte is om bewegingen uit te voeren, fouten te maken, kinderen plezier kunnen maken, zich ontwikkelen in een fijne en veilige omgeving maar vooral vertrouwen en plezier te krijgen om hun kwaliteiten aan iedereen te tonen.
Kinderen hebben dromen, ze dromen om brandweerman te zijn, willen prinses zijn en liedjes zingen of willen profvoetballer worden.
Als je echt wil kunnen dromen uitkomen, durf te dromen en doelen te stellen.
Zelf ging ik als kleine jongen iedere zondag naar het eerste elftal van mijn club Beerse Boys kijken. Voor de wedstrijd schalde door de luidsprekers de muziek van “Koning Voetbal” en werden de opstellingen van beide teams omgeroepen. Als klein kind droomde ik om dit ooit mee te mogen maken. Na heel veel jaren trainen was het me gelukt en het moment dat mijn naam werd omgeroepen besefte me dat dromen realiseerbaar kunnen zijn.
Nieuwe dromen werden gemaakt en Voetbalspektakel Brabant werd gerealiseerd, mijn eigen bedrijf opgestart Voetbal Academie Brabant, het verzorgen van de regionale voetbaltrainingen bij Willem II onder leiding van Jan van Loon, de trainersopleidingen met de Gemeente Tilburg, gasttrainingen bij CIOS en ROC Sport en Bewegen, regiocoach Sportpartners en Rene Meulensteen zijn leuke herinneringen die ik nooit meer vergeet.
Ook de herinnering aan de techniektraining bij Ajax zal ik nooit meer vergeten en deed me beseffen dat ik kwaliteiten bezit om spelers op het allerhoogste niveau spectaculair te kunnen verbeteren.
Inmiddels hebben we met Voetbal Academie Brabant een geweldig team staan van ruim 30 mensen die spelers, clubs en trainers van dienst zijn op het gebied van technische-, tactische-, mentale- en fysieke adviezen met ondersteuning van de modernste hulpmiddelen en een uniek leerplan dat we continue blijven door ontwikkelen.
Het kind in mij blijft dromen, nieuwe plannen zijn al weer gemaakt en zullen in de komende periode gerealiseerd worden.
In mijn volgende Blog, mijn nieuwe project: De “Brabantse Voetbaldagen”